Bulut Kamera Nedir?

Bulut Kamera Nedir?

Bulut (cloud) sistemi, 2008 yılından bugüne hızlı bir değişim ve gelişim göstererek güvenlik sektörünün vazgeçilmezleri arasına girmiştir.

Klasik Analog veya IP kameralarda kayıtlar, kameraların bulunduğu yerdeki bir kayıt cihazına yapılmak zorundadır. Bulut (cloud) sistemlerinde ise tüm kayıtlar Internet bağlantısı kullanılarak, üreticilerin birden fazla güvenli sunucusuna şifrelenerek saklanmaktadır. Bu sayede hem kamera kayıtları güvende kalmış oluyor hem de maliyet oranı ciddi bir şekilde düşürülebiliyor.

Neden bulut kayıt?

Bulut sistemi bilgi teknolojisi konusunda hizmet veren birçok farklı firmanın kullandığı bir terimdir. Bulut sistemi ile tüm verileriniz ve bilgileriniz hizmetini aldığınız firmanın alt yapısı kullanılarak depolanmaktadır.

Bunun en basit örneğini email hesabınızdır. Email hesabınıza eriştiğiniz zaman bunu bir web tarayıcısı üzerinden gerçekleştirirsiniz. Görüntülediğiniz tüm mail bilgileriniz ve verileriniz tarayıcı aracılığıyla görüntülendiğinden bu verilerin hiçbiri aslında bilgisayarınızda depolanmamaktadır.  Örneğin bir Gmail kullanıcısının tüm kişisel bilgileri ve elektronik postaları Google’ın güvenli bulut sunucuları üzerinde saklanmaktadır.

Eskiden şirketler kendi mail hizmetlerini sunabilmek için sistem odalarına ayrıca bir mail server (E-posta Sunucusu) kurmak zorundaydılar. Bu mail serverların yazılım ve donanım açısından sürekli çalışabilir durumda olması, şirketlerin sistem yöneticilerine bağlıydı.

Sistemde meydana gelebilecek en ufak bir arıza mail sisteminin tamamen durmasına, hatta birçok verinin kaybolmasına neden olabiliyordu.

Burada mail sistemi örnek olarak verildi. Bir de aynı sorunu şirketin sürekli online kalmasını gerektirebilecek sistemleri üzerinde düşünürseniz, bulut sistemlerinin ne kadar hayati bir önem taşıdığınızı çok daha iyi anlayabilirsiniz.

Aynı şekilde güvenlik kameraların lokal bir noktada kayıt edilmesindense, bulut sistemi üzerinde kayıt edilmesi hem daha güvenli hem de maliyet açısından daha uygun olacaktır.

En basit örnekle; Hırsızlar bir ev veya işletmeye girdikleri zaman geride mümkün olduğu kadar az delil bırakmak için girdiklerin yerin kamera kayıt cihazını da çalmaktadırlar.

Bulut sistem ile yapılan kayıtlarda tüm kayıtlar internet üzerindeki güvenli sunucular üzerinde kayıt edildiği için hırsızlar kamera görüntülerine fiziksel olarak hiçbir şekilde müdahale edememektedir.

 

Bulut Kameranın Avantajları Nedir?

  • Bulut kameralarda ilk yatırım maliyetlerine gerek olmadan, uygun taksitler halinde ihtiyacınıza yönelik olan hizmeti satın alıp, size verilecek olan bir kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yaparak hizmetten anında faydalanmaya başlayabilirsiniz.
  • Kameralarınız bulut kayıt ve izleme hizmeti ile yüksek güvenlikli veri merkezinde bulunan sunuculara kayıt yapıldığı için uygun maliyet avantajları yakalarsınız.
  • Kameralarınız çalınsa ya da kameraların bulunduğu ortamda herhangi bir felaket meydana gelse bile, kameralarınız son dakikaya kadar kayıt yapmaya devam eder. Daha sonra bu kayıtlara istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Bulut ve IP kameralar arasındaki fark nedir?

IP kameralar gözetim için kullanılır ve CCTV’den (Kapalı devre tv sistemi) farklı olarak, bir network ağı ve İnternet üzerinden veri aktarımı yapacak şekilde tasarlanmıştır.

Analog kameraların video bağlantıları koaksiyel kablo  BNC konnektör ile yapılırken, ip kamera bağlantıları cat5 ,cat6 kablo rj45 soketi ile yapılmaktadır. Ip kamera kullanılan yerlerde kameranın ip adresi kullanılarak kamera arayüzüne ulaşılabilir ve bir çok ayar kameranın yanına gitmeden arayüz üzerinden yapılabilir.

Ip kameralarda bulunan RTSP (Real Time Streaming Protocol) desteği sayesinde kameralar, istenilen bir yere yayın yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede ip kameralar da bulut kayıt hizmeti sağlayabilmektedir.

Sadece Bulut Kayıt özelliği bulunan güvenlik kameralarında durum biraz daha farklır.
Bulut kayıt kameraları da aynı ip kameralar gibidir. IP adreslerini bağlı bulundukları network üzerinden kendi MAC adreslerini kullanarak otomatik olarak bir ip adresi alırlar. Kameraların tanıtılması ve gerekli ayarların yapılabilmesi için bir arayüz uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bulut kayıt kamerası satın alındığı zaman hizmet sağlayıcı firma bu arayüzlere ücretsiz erişim imkânı da vermektedir.
Bu arayüzleri kullanarak; Kamera ekleme ve kamera özelliklerini ayarlama, bulut kayıt özelliğini açma gibi birçok işlem yapılabilmektedir.

Bulut kayıtları, firmaların güvenli sunucuları üzerinden yapılmaktadır. İzlemek istediğiniz kayıtlarda aynı sunucularda barındırılmaktadır. Yapılan tüm yayınlar şifreli olarak gönderildiğinden, kullanıcı adınız ve şifreniz olmadan bu görüntülere erişmek imkansızdır.

Bulut kayıtları ücretli bir hizmettir. Kayıtlar isteğe bağlı olarak 1 gün, 1 hafta veya 1 aylık depolanacak şekilde tutulabilmektedir. Hizmetin verimliliğini test etmek için ilk etapta 1 günlük kayıt hizmeti satın alınabilir. Hizmetten memnun kaldığınız takdirde, daha uygun fiyat avantajı sağlayan yıllık bulut kayıt hizmetini kullanabilirsiniz.

Maliyet açısından bakıldığında IP kameralar bulut tabanlı kamera alternatiflerinden daha ucuzdur; Fakat lokal kayıtlarda veri kaybı yaşanması oldukça yüksek bir olasılıktır.

Sizin için en iyi teknolojinin hangisi olduğu konusunda emin değilseniz öncelikle videolarınızı nerede saklamak istediğinizi düşünün; Örneğin, bir SD kart, yerel bilgisayar, NAS sürücüsü veya bulut kayıt. Kayıtlarınızı bulut kayıt yerine lokal kayıt altında tutmayı seçerseniz, kayıt yapılan cihazın da güvenliğini sağlamak zorunda olduğunuzu unutmayınız. Lokal kayıt yapılan bir cihazda meydana gelebilecek bir disk arızasında bile, kamera kayıtlarınızı kaybetme riski ile karşı karşıya gelebilirsiniz.

IP kameraların bir bulut sunucusu ile bağlantısı olmadığından ilave özellikler ekleme ve IP kamera yazılımının güncelliğini sağlamak tamamen kullanıcının sorumluluğundadır.
Bulut tabanlı kamera sistemlerinde ise yapılan tüm güncellemeler ve yenilikler internet üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

Bulut kameraların yararı nedir?

Bulut kameralar IP kuzenlerinden nasıl farklı oluyor? İlk olarak, bulut tabanlı kameralar, kolaylığı ve güvenliği göz önünde bulundurarak tasarlanmıştır. Bunlara yalnızca merkezi bir web sitesi aracılığıyla erişilebilirler, belirli bir yerel IP adresi aracılığıyla erişilemez; bu da ağ bakımı konusunda endişe etmek istemeyen veya videolar için ek depolama alanı satın almak istemeyenler için onları ideal bir satın alma haline getirmektdir. Bulut kamera bağımsız bir sistemdir ve genelde banka düzeyinde güvenlik yöntemleriyle şifrelenmektedir.

İkincisi, tüm videolar bulutta saklandığı için kullanıcılar, onlara nerede olursanız olun hızlı ve kolay bir şekilde erişebilir; Spotify’de en sevdiğiniz müzikleri dinlemek veya YouTube’da içerik izlemek için benzer bir müşteri deneyimi yaşamak gibidir.

Son olarak, bulut tabanlı bir ürünün her zaman iyileştirilmesi mümkündür ve iyileştirmeler yapıldıktan sonra (birkaç özellik veya güncelleme tasarımı diyelim ki) müşterilere hemen görünür olurlar. İşlevselliği veya güvenliği artırmak için kullanılabilecek herhangi bir uygulama güncellemesi varsa, kullanıcı derhal haberdar edilecek ve bir düğmeyi tıklatarak yeni sürüme geçebilecektir. Cloud sunucu tabanlı analitik sistemler, gelecekte nesne tanıma ve belirli insanlara uyarılma gibi özellikleri aktif olacaktır. Örneğin çocuğunuz okuldan eve geldiğinde ya da iş yerinizde belirlediğiniz bir kişi ofise giriş yaptığında anında uyarılabileceksiniz.

Özetle, bulut ve ip olarak her iki tarafın da artı ve eksileri vardır ve nihayetinde karar sizindir. Seçim, yerel olarak depolanan videolara göre sistemi kendiniz yapılandırmak için esneklik mi istediğinizi mi yoksa bulutta depolanan videolara etkin bir şekilde kendinizi yöneten bir ürünün esnekliğini isteyip istemediğinize bağlıdır. Karşılaştırmaları maliyete göre yapmakta elbette fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir