FPS Nedir?

FPS Nedir

Saniyedeki kare sayısına Frame Per Second yani FPS denilir. Aslında FPS’i ekran performansını ölçen bir birim olarak da tanımlayabiliriz.
Frame, ekranda her saniye gerçekleşen tam tarama sayısından oluşmaktadır.
Bu, ekrandaki görüntünün her saniye yenilenme sayısı veya bir görüntüleme cihazının çerçeveler adı verilen benzersiz sıralı görüntüler üretme hızıdır.

Her kare birkaç yatay tarama çizgisinden oluşmaktadır. Bunlar, kare başına tarama satırlarının sayısını gösterir.

İnsan gözü ortalama olarak, saniyede 12 farklı görüntü işleyebilmektedir. Bu, 12 FPS kare hızının oluşan hareketi gösterebileceği, ancak görüntünün dalgalı görüneceği anlamına gelir. 24 FPS kare hızı, net bir görünüm oluşturduğundan film kareleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir çok video kamera sistemi, daha net hareket akışı sağlayan sağlayan 30 veya 60 FPS desteklemekte ve kayıt yapabilmektedir.

Daha yüksek kare hızlarından yararlanmak için, videonun çıkış ekranının, en azından kare hızı kadar yüksek bir yenileme hızını desteklemesi gerekmektedir. Bu nedenle nedenle, televizyon veya monitörlerin en az 60 hertz yenileme hızını desteklemesi gerekmektedir.

Şu anda, TV ve film yapımında kullanılan üç ana FPS standardı bulunmaktadır: 24p, 25p ve 30p (p=kare ilerlemesi).

30p, bir film kamerasının kare hızını gösterir
24p, bir video sinyalini filme aktarırken yaygın olarak kullanılan bir orandır.
25p, televizyon ile doğrudan uyumluluk için kullanılmaktadır. Ayrıca LCD ekranları ve bilgisayar monitörleri 25p’de aşamalı tarama çıkışından dolayı daha iyi çalışır.
50p-60p, Yüksek kaliteli, yüksek tanımlı TV (HDTV), bu aşamalı tarama formatlarını kullanır.
72p, deneysel bir formattır.
FPS oranı ne kadar yüksek olursa, video üstündeki hareketlerde insan gözüne o kadar düzgün görünür. Tam hareketleri algıladığımız video genellikle 30 FPS ve üstüdür. Farklı video dosyası formatları farklı FPS hızlarına sahiptir. Daha düşük FPS oranları daha küçük bilgisayar dosyaları üretir. Bu da depolama alanından tasarruf edilmesini sağlar.

60 frame ve 30 frame görsel farkı

FPS, güvenlik sektörü haricinde ayrıca video oyunlarının kare hızını ölçmek için de kullanılmaktadır. Maksimum kare hızı genellikle grafik ayarlarının ve GPU’nun bir kombinasyonu ile belirlenmektedir. Örneğin, eski bir bilgisayarda yeni bir oyun çalıştırmak isterseniz, yüksek kare hızını korumak için grafiklerin kalitesini düşürmeniz gerekecektir.
Tam tersi, güçlü bir ekran kartına sahip yeni bir bilgisayarınız var ise, FPS’i düşürmeden grafik ayarlarını artırabilmeniz mümkün olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir