Pır Sensör Nedir? Pır Sensör Nasıl Çalışır?

Pır sensör nedir, nasıl çalışır. Pır dedektörleri nasıl algılama yapar ve alarm durumu oluşturur. 

PIR Nedir

Hareket algılayıcı sensör olarak adlandırılan PIR (Passive Infrared sensor) dedektörler, bir insanın, hayvanın veya bir alevin ısısını algılayabilme kabiliyetine sahiptirler. İnsanlar veya sıcakkanlı hayvan türleri IR algılayıcılar tarafından algılanabilen kızılötesi ışık üretmektedirler. Algılayıcının ön yüzünde fresnel mercek yer alır. Bu mercek, ısı ışınlarını IR algılayıcı üzerinde çeşitli noktalara odaklayarak, hareketin oluşacağı alana doğru net bir algılama alanı oluşturur. IR algılayıcı üzerine düşen ışınlar, algılayıcı ve ona bağlı olan kontrol devresi sayesinde sistem tarafında canlı var veya yok şeklinde yorumlanır. Bu da devreye bağlı bir röleyi çek/bırak yaparak, röle kontaklarının çalışmasını sağlar

PIR Nasıl Çalışır

PIR sensörleri,  diğer sensörlerin çoğundan daha karmaşıktır çünkü sensörlerin girişini ve çıkışını etkileyen çoklu değişkenler vardır. Temel bir sensörün nasıl çalıştığını açıklamaya başlamak için, size bu oldukça güzel diyagramı kullanacağız

Pır sensör algılama

PIR sensörünün kendisi iki adet yuvaya sahiptir, her yuva Infrared’e (IR) duyarlı özel bir malzemeden imal edilmiştir. Burada kullanılan mercek gerçekten fazla bir şey yapmıyor ve bu yüzden iki yuvanın belli bir mesafeyi (temel olarak sensörün hassasiyeti) görebileceğini görüyoruz. Sensör boştayken, her iki yuva da aynı miktarda IR’yi, odadan veya duvarlardan ya da dışarıdan yayılan ortam miktarını algılar. Bir insan veya hayvan gibi sıcak bir beden sensörün önünden geçtiğinde, ilk olarak PIR sensörünün bir yarısını keser, bu da iki yarım arasında pozitif bir diferansiyel değişime neden olur. Sıcak beden algılama bölgesini terk ettiğinde, tersi gerçekleşir, böylece sensör negatif bir diferansiyel değişim oluşturur. Bu değişim aslında sensör önünde darbeleri tespit etmektedir.

PIR Sensörü

IR algılayıcı ana sensör, her türlü gürültü,  sıcaklık, nem ve tozdan etkilenmeyecek ve kendi bağışıklığını geliştirecek şekilde, hava geçirmez  ve yalıtılmış bir metal kutu içine yerleştirilmiştir. Sensörün üzerinde, algılayıcı elemanı koruyan ve IR ışınlarını sorunsuzca iletebilen silikon bazlı bir pencere  bulunmaktadır. Pencerenin hemen arka tarafında ise  iki dengeli sensör bulunmaktadır.

Pır sensör gözü

PIR Sensör Algılayıcının Şematik Görünümü

Pır sensör şematik görünüm

PIR Lensler

Lensler sadece bir parça plastiktir fakat bu, algılama alanının sadece iki dikdörtgen olduğu anlamına gelir. Genellikle çok daha büyük bir algılama alanına sahip olmak isteriz. Bunu yapmak için, bir kamerada bulunanlar gibi basit bir lens kullanabiliriz. Lensler geniş bir alana yayılan ışınları, küçük bir alana yoğunlaştırarak nokta algılama yapabilmektedir.
PIR dedektörlerde Fransız fizikçi Augustin Jean Fresnel’in icat ettiği; ortak merkezli, halka şeklinde merceklerle çevrelenmiş büyüteç tipi lens çeşidi kullanılmaktadır. Bu tip lenselere Fresnel lens adı verilmiştir.

Pır sensör lens yapısı
Fresnel lens odaklama şematik görünüm

PIR sensörler, elektronik güvenlik sektöründe hareket algılayıcı olarak kullanılırlar ve bağlı bulundukları sistemi röle vasıtası ile tetikleyerek, bir alarm durumu oluşmasını sağlarlar.

“Pır Sensör Nedir? Pır Sensör Nasıl Çalışır?” için 4 yorum

  1. İyi günler .bir sorum var.isiyi algılayan dedektifler ev için uygunmudur.evin içindeyken nasıl kurulur.gece ev halkını da algilamaz mı?

    1. Ev içinde ısı ve harekete duyarlı pır dedektör kullanımı uygundur.
      Alarm panelinden ev içi (stay) kurulum yaptığınız zaman, bu dedektörler devre dışı kalır ve ev içinde rahatça dolaşabilirsiniz.
      Ev içi kurulum yapıldığı zaman sadece kapı ve pencereler kurulu kalabilir. Bu tip bir kurulum için alarmı kuran firmadan destek alabilirsiniz.

  2. bizim bu sistemi ters çalıştırmamız nasıl mümkün olabilir peki kodda mı değişiklik yapılır yoksa başka yolu var mı acaba?

    1. Ters çalışma derken?
      Çıkışlarına çift kontaklı bir röle bağlayarak, açık veya kapalı çıkış olarak kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir