IP kameralar, diğer adı ile İnternet protokol kameraları, bir IP network ağ bağlantısı üzerinden video sinyali alan ve gönderen dijital güvenlik kameralarıdır. IP kameralar BNC bağlantılı analog tipteki kameraların aksine, yerel bir kayıt cihazına ihtiyaç duymamaktadır. IP kameraya bağlı olduğu ağın herhangi bir noktasından erişim sağlanabilmektedir.
IP KAMERALAR NASIL ÇALIŞIR?
Günümüz de aktif kullanımı devam eden Analog güvenlik kameraları, çekmiş olduğu görüntüleri kısaca DVR ismi verilen bir dijital video kaydediciye (DVR) koaksiyel video kablosu ile iletir. Analog kameralar üzerlerinde depolama birimi olmadığı için görüntü kaydı tutamazlar.
IP güvenlik kameraları, görüntüleri kablolu (CAT6) veya kablosuz (wi-fi) bağlantı üzerinden her yere iletebilmektedir. Bazı IP kameraların üzerinde SD kart yuvası bulunmaktadır. Buraya takılacak SD kart ile kamera üzerinde çekilen görüntü kayıtları saklanabilmektedir.
Bu yöntem kayıtların güvenliği için risk oluşturacağından, IP kameraların bir ağ video kaydedicisi olan NVR kayıt cihazına network ile bağlanması gerekmektedir. Dvr ve nvr arasındaki fark nedir başlıklı makalemiz de kayıt cihazlarının özelliklerini bulabilirsiniz.
Bazı IP kameralar görüntü kayıtlarını, internet vasıtası ile bulut sunuculara yapabilmektedir.
IP kameralar, görüntüleri yüksek tanımlı olarak yakalamaktadır. Günümüzde 2 mega piksel kameralar fiyat ve performans açısından yoğun olarak kullanılmaktadır. Çözünürlükler IP kamera modeline bağlı olarak 16 mega piksele kadar çıkabilmektedir. IP kameralar üzerinde video çekimlerini sıkıştıran bir işlemci çipi bulunmaktadır.
Bu chip ne işe yarar?
Kameranın çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa, oluşan video da o kadar fazla veri içerecektir. Yüksek çözünürlüklü görüntüler, düşük kaliteli görüntülere göre daha fazla depolama alanına ve daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyacaktır. gerektirir. Özellikle ağ üzerinde fazla bant genişliği tüketmemesi için dosyaların sıkıştırılması ya da dosyaların küçültmesi gerekmektedir.
IP kamera sıkıştırma teknolojisinde MJPEG, H.264 ve H265 sıkıştırma kodlamaları kullanılmaktadır.
IP kameraların Analog kameralara göre avantajları:
- İki yönlü ses iletimi: Kamera kullanıcısı, uygulama üzerinden kameranın bulunduğu ortamı dinleyebilir ve kendi sesini karşı tarafa gönderebilir. (Çift yönlü ses destekli ip kameralar)
- Yüksek çözünürlük: IP kameralar, analog kameraların 4 katına kadar daha yüksek çözünürlüğe sahiptir.
- Daha az kablo: Kameralar enerjilerini harici bir adaptör kullanmadan, POE switch üzerinden alabilirler.
- Kolay erişim: Web tarayıcı üzerinden kamera ip adresini yazıp, kameraya bağlanabilirsiniz.
- Gerekli güvenlik önlemleri alındığı takdirde, kablo üzerinden giriş yaparak görüntülerinize erişim sağlayamazlar.
IP Kamera Güvenliği Nasıl Sağlanır?
- Kameranızın varsayılan oturum açma kimlik bilgilerini değiştirin, kamera ve kayıt cihazınıza özel bir şifre girin.
- Kablosuz ağ şifresini kimseyle paylaşmayın. Paylaşılması gerektiği durumlarda kablosuz cihazınızdan Misafir Ağını etkinleştirin ve bu ağın şifresini paylaşın.
- Kamera ve kayıt cihazınız destekliyorsa, uçtan uca görüntü şifreleme protokolünü aktif edin.
- Kameraların bağlı olduğu switchleri korunaklı hale getirin. Bu switchleri mümkünse yüksek bir noktada, kilit altında tutun. Switchlere Mac adresi tanımlaması yapın. Harici cihaz bağlantısını ve kullanılmayan switch portlarını arayüzden kapatın.
- İşletmeler muhakkak firewall cihazı kullanmalı ve tüm veri trafiğini bu cihaz üzerinden süzüp, geçirmelidir.
Dış ortama uygun kamera seçimi için IP Koruma Sınıfları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.